Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Øvinger side 163–164

3.4.3

Fredrik hevder at avtalen mellom foreldrene og Aslak om overføring av eiendommen Roligheten, er ugyldig. Den mest aktuelle ugyldighetsgrunnen er avtaleloven § 33. Det må derfor foreligge omstendigheter som Aslak kjente til på avtaletidspunktet, som vil gjøre avtalen i strid med redelighet og god tro.

Omstendighetene her er foreldrenes tydelige tegn på demens, noe det må antas at Aslak kjente til. Gaven kom i stand på Aslaks initiativ når det er opplyst at han «overtalte foreldrene». Det taler også for ugyldighet at dette dreier seg om en ensidig gavedisposisjon. I et tilsvarende tilfelle i LB-2016-6863 ble gaven kjent ugyldig.

Gaven kunne også blitt kjent ugyldig dersom foreldrene var sinnssyke på gavetidspunktet, og sinnssykdommen hadde årsakssammenheng med disposisjonen. Sinnssykdom er en sterk og selvstendig ugyldighetsgrunn, men det kan være krevende å bevise at foreldrene faktisk var sinnssyke. Det er ikke nok å vise «tegn på demens». Det antas derfor å være lettere for Fredrik å argumentere med avtaleloven §§ 33 eller 36 enn sinnssykdom.

3.4.4

Læreren har løsningsforslag